Barion Pixel

A DRIFT-ről általánosságban

a driftről általánosságban

A DRIFT egy olyan vezetési stílus, amelyben a vezető a gázpedált, a féket, a kuplungot, a sebességváltót és a kormányt arra és úgy használja, hogy a kocsit a túlkormányzás állapotában tartsa, miközben körről körre manőverez végig a pályán.

A DRIFT pilóta úgy tudja az autó feletti uralmát ennyire jól kontrollálni, hogy a ellenkormányzás mértékét a gázpedál és a fékek folyamatosan váltogatásával, de leginkább a gázpedál segítségével szabályozza, így mozdítva az autó tömegegyensúlyát előre és hátra.

Mindemellett persze az autót végig az ideális pályaíven próbálja tartani, (vagy verseny során a lehető legközelebb a kijelölt „érintési pontok”-hoz, ráadásul mindvégig extrém szögekben csúsztatva az autót.

A Drift lényege, hogy élvezd a vezetést

A tradicionális autóverseny hívei gyakran megjegyzik, hogy a DRIFT nem éppen a leggyorsabb módja, hogy körbeérjen az autó a versenypályán – és még ha igazuk is van, mi van akkor? Ami a DRIFTben igazán számít – legyen szó egy gyakorló napról vagy épp egy nemzetközi versenyről -, hogy élvezd a vezetést!

Egy adrenalin bomba

Van benne valami leírhatatlanul izgalmas, ahogy próbálod az autót a pályán tartani teljesen oldalra fordulva, gyorsan ellenkormányozva a csúszás irányában, miközben finoman játszol a gázpedállal, hogy egyensúlyban tartsd az autót. Ha nem adsz elég gázt, az autó elveszíti a lendületét és egyenesben marad – viszont ha túl sok gázt adsz, akkor ki fogsz pördülni.

Sok „mezei” autóvezető azt élvezi a DRIFTben, hogy miután néhány gyakorló napon belekóstol a DRIFT művészetébe, egyúttal megtanulja kontrollálni az autóját a hétköznapokban is, annak határait súrolva, de biztonságosan.

Mások egyszerűen azt az adrenalin löketet élvezik, amit az ad, amikor egyik oldalról a másikra pördülve vezetik végig az autót a pályán, miközben a hátsó gumikból gomolygó füst száll fel.

A legegyszerűbben kifejezve, a DRIFT a vezetés színtiszta élvezetét testesíti meg.

Drift, mint sportág

A DRIFT mint sportág az 1990-es években indult útjára Japán hegyi útjain, és villámgyors térhódítást követően az első D1GP 2000-ben került megrendezésre. Eközben a világ másik végén, Angliában a Petrolheads (egy, a BBC-n futó népszerű autós TV show) az internetes video megosztásoknak köszönhetően gyorsan le is csapott erre az új és izgalmas sportra, és úgy döntöttek, tesznek ők is egy próbát. A lelkes csapat két tagjának – Phil Morrisonnak és James Robinsonnak – DRIFT iránti rajongása hamar oda vezetett, hogy 2004-ben megalapították a DRIFTworks nevű céget, mely mára a világ legnagyobb DRIFT weboldala és online áruháza lett.

Hol lehet gyakorolni a DRIFTelést?

Természetesen mogyoródi pályánkat ajánljuk gyakorlásra.

Fontos megemlíteni, hogy a DRIFT-hez nem kell speciális pálya, elméletileg bárhol lehet DRIFT-elni, ahol vezetni lehet, de a gyakorlatban nem ajánljuk a közúti forgalomra használt utakat, mert veszélyeztethetjük vele a gyanútlan autós társainkat és akár el is veszíthetjük jogosítványunkat. 

5 ok miért ne közúton driftelj

Utánajártunk milyen hátrányai van annak, ha valaki közúti forgalomban akar driftelni. Balesetveszélyes Lehet, hogy te[...]

DRIFT versenyek

Mint bármely másik sportág, a DRIFT is hamar eljutott arra a szintre, hogy a pilóták versenyzés keretében akarták összemérni az erejüket. A profi DRIFT versenyek nézőként is kifejezetten vérpezsdítőek, és olyan izgalmakat nyújthatnak, amiket más autósportban sosem tapasztaltál. Erről részletesebben a Amit a drift versenyekről tudnod kell című cikkünkben olvashatsz!

A versenyzőknek egy, a versenybírák által előre kijelölt pályán kell úgy végigmenniük, hogy közben a lehető legtöbb pontot gyűjtik. Pont jár például a érintési pontok megközelítéséért, a futam alatti sebességért, és ami a legfontosabb: a látványos DRIFT elemekért. Egy lassú, elszántság nélküli DRIFTelést le fognak pontozni, a magas pontok a belevaló, „tökös” pilótáknak járnak.

Az egyéni kvalifikációs körök után a versenyzőket párba állítják, hogy megküzdjenek egymás ellen, ún „Tsuisou” keretében – ahogy a DRIFT világában nevezik. Kiütéses rendszerben, egymást üldözve haladnak végig a pályán a pilóták, a cél az, hogy az üldöző olyan közel menjen az előtte haladóhoz, amilyen közel csak tud, őrült sebességet diktálva, hajszálra egymás mellett, miközben egyik oldalról a másikra tekeredik az autó, és a csikorgó hátsó kerekekből gomolygó füst árad. Ezek a futamok a verseny-DRIFT valódi csúcspontjai, de a profi motorsportok közül is ezek nyújtják az egyik legszórakoztatóbb, leglátványosabb élményt.  

Rengeteg DRIFT verseny és bajnokság fut folyamatosan világszerte, de ha a legnagyobbakat akarjuk kiemelni, akkor mindenképp meg kell említenünk a japán D1GP-t, az USA-beli Formula DRIFT-et, a brit British DRIFT Championship-et, az írországi Irish DRIFT Championship-et, illetve a DRIFT Allstars and King of Europe nevű versenyt. De számos kisebb-nagyobb versenyt szerveznek már itthon Magyarországon és a környező országokban is.

Profi drift versenyző szeretnél lenni?

Tovább a drift iskolára

Ha komolyabban érdeklődsz a drift iránt, tekintd meg további cikkeinket:

Cselőtei Speedzone nyereményjáték lezárult

A Cselőtei SpeedZone csapata átadta a nyereményt Kalmár Sándornak, így már van mivel szerelnie otthon.[...]

Tovább olvasom
Cselőtei Speedzone Nyereményjáték

Vásárolj drift oktatást vagy élménykupont és nyomj egy lájkot és nyerd meg az egyik értékes[...]

Tovább olvasom
Autós élményprogramok, avagy a Drift okozta adrenalinbomba

Az autós élményprogramok bűvöletében nőttél fel. A benzingőz beszippantása az életed alapvető része volt. Míg[...]

Tovább olvasom
Cars on road – Az online magazin

Egy ember, egy magazin A Cars on road – Az online magazin sokak számára egy[...]

Tovább olvasom
Drift versenyek

Már néha-néha megcsillanni látszanak a napsugarak az autókon, ami a drift versenyzők számára egyenlő azzal,[...]

Tovább olvasom

1 thoughts on “A DRIFT-ről általánosságban

  1. Pingback: Drift Suli - Tudnivalók | DRIFTOKTATÁS.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük